Одржан шестиот од серијата Отворени денови за иницијативи на граѓански организации на тема „Програмата за намалување на аерозагадувањето 2020“

На 18.9.2019 година, во Владата на Република Северна Македонија се одржа Отворен ден за консултации со граѓанскиот сектор за Програмите за намалување на аерозагадувањето, каде воведни обраќања имаа заменик-министерот за животна средина и просторно планирање, Јани Макрадули, градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов и Ана Чоловиќ-Лешоска од здружението „Еко-свест“.

Macedonian

Отворени денови за иницијативи на граѓански организации на тема „Програмата за намалување аерозагадување 2020“

Во согласност со определбата на Владата на Република Северна Македонија за партнерство со граѓанското општество во процесот на креирање и спроведување политики, Ве покануваме на шестиот од серијата Отворени денови за иницијативи на граѓански организации, кој ќе се однесува на „Програмата за намалување  аерозагадување 2020“. Отворениот ден ќе се одржи на 18 септември 2019 година (среда) со почеток во 13:00 часот, во Свечена сала во Владата на Република Северна Македонија.

Macedonian

Продолжен рокот за придонес на граѓанскиот сектор во подготвувањето на годишната Програма за работа на Владата на Република Северна Македонија за 2020 година

Во насока на продолжување на транспарентен и целосно инклузивен дијалог со граѓанското општество, Генералниот секретаријат на Владата на Република Северна Македонија - Одделение за соработка со невладини организации ги повикува граѓанските организации активно да придонесат во подготвувањето на годишната Програма за работа на Владата на Република Северна Македонија за 2020 година, согласно член 14 од Кодексот на добри практики за учество на граѓанскиот сектор во процесот на креирање политики („Службен весник на РМ“ бр.99/11).

Macedonian

Одржана 14. седница на Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор

На 27 август 2019 година се одржа 14. седница на Советот за соработка со и развој на граѓанскиот сектор. Советот ги разгледа пристигнатите девет пријави по објавениот Јавен повик за избор на претставници од граѓанскиот сектор во работна група за изработка на предлог-план на мерки, активности и динамика за спроведување на процесот на проверка (ветинг) на вработените во Министерството за внатрешни работи, заедно со Табелата за извршена административна проверка на пријавите од страна на Одделението за соработка со невладини организации и одлучи за членови на работата група да ги номинира: Зоран Дранговски од Македонското здружение на млади правници, Слаѓана Тасева од Здружението Транспаренси Интернешнл Македонија и Сибел Амет од  Хелсиншкиот комитет за човекови права.

Macedonian

Pages

Subscribe to Одделението за соработка со невладините организации RSS